Een Ochtendroutine voor Kracht en Positiviteit

"Mama! Ik heb honger!"

Het is een zin die velen van ons maar al te goed kennen, vooral als je, net als ik, gezegend bent met vier kinderen. In mijn geval, met de jongste twee als een dreumes en een peuter, lijken mijn ochtenden soms meer op een strijd voor territorium dan op een rustige start van de dag.

De Hectische Ochtenden van Een Moeder

In de wereld van een ouder met jonge kinderen, is een vroege ochtend met een beetje tijd voor jezelf een kostbare zeldzaamheid. Het begint vaak met de schrille wekker die abrupt je slaap onderbreekt, gevolgd door het gekrijs van een hongerige baby. Het gevoel van slaapgebrek en de verwarring van het moment kunnen je humeur flink bederven nog voordat de zon opkomt. Maar ik ontdekte dat er een manier was om deze ochtelijke chaos om te toveren in een bron van kracht en positiviteit.

De Queeste Naar de Perfecte Ochtendroutine

Samen met mijn man besloot ik op zoek te gaan naar een manier om onze ochtenden weer in eigen hand te nemen. Het vergt toewijding en nauwkeurige planning, maar we weten dat het mogelijk is. We zijn begonnen met het onderzoeken van verschillende aspecten van onze ochtendroutine.

De Tijd van Opstaan

Een belangrijk element is de tijd van opstaan. We analyseren het ritme van onze jongste. Na een week van observatie komen we tot de conclusie dat hij rond 5:15 uur ontwaakt met een lege maag.  We besluiten zijn ochtendfles in bed te geven en hem daar te verschonen om daarna verder te slapen tot ongeveer 6:30 uur. Om onszelf de mogelijkheid te geven om op onze eigen voorwaarden wakker te worden, zetten wij onze wekker om 5:00 uur. Na maanden van deze routine merken we dat onze biologische klok zich aanpast en dat we steeds vaker uit onszelf wakker worden.

Moment van Meditatie

Een van de meest transformatieve toevoegingen aan onze ochtendroutine is een dagelijkse meditatiesessie van 20 minuten. Aanvankelijk probeerden mijn man en ik tegelijkertijd te mediteren, maar dat bleek niet ideaal. De kans dat een van de kinderen tijdens de meditatie wakker wordt en de meditatie verstoort, is gewoon te groot. We hebben besloten af te wisselen, waardoor we elk de volle aandacht aan onze meditatie kunnen geven.

Beweging Brengt Balans

Lichamelijke activiteit speelt een cruciale rol in onze ochtendroutine. Na de meditatie doe ik 2 tot 4 yogaoefeningen en schrijf ik in mijn journal, terwijl mijn man de rust neemt om een boek te lezen. Deze persoonlijke momenten van beweging en reflectie laten ons opnieuw contact maken met onszelf voordat we ons in de drukte van gezinsverantwoordelijkheden stortten.

Een Vleugje Humor

En laten we niet vergeten om een beetje humor toe te voegen aan onze dagelijkse ochtendroutine. De strijd om de hond uit te laten, een eeuwenoude kwestie, doet zich ook voor in onze ochtenden. Om te bepalen wie die dag de taak krijgt, besluiten we hilarisch genoeg om een munt op te gooien. Het is onze eigenzinnige, luchtige manier om de beslissing te nemen. Zelfs als we af en toe twijfelen aan de rechtvaardigheid van de muntworp, brengt het altijd een glimlach op ons gezicht.

Familie Eerst

Als ouders zijn onze ochtenden onlosmakelijk verbonden met de behoeften van onze kinderen. Als een van de kinderen tijdens onze ochtendwandeling wakker wordt, neemt de ouder die thuis is naadloos de rol over. Baden, tandenpoetsen en het aankleden van de kinderen worden een zorgvuldig gechoreografeerde routine. Onze samenwerking bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ervoor dat onze kinderen de dag beginnen met het gevoel van zorg en liefde.

Onszelf Optillen

Na het voltooien van de ochtendroutine nemen we om de beurt een douche en maken we ons klaar. Tegen de tijd dat we de deur uitgaan, voelt het alsof we al een hele dag hebben geleefd. Dit gevoel van prestatie en afstemming met ons persoonlijk welzijn maakt een aanzienlijk verschil. Gewapend met positiviteit en vitaliteit benaderen we de buitenwereld met een nieuw gevoel van zelfvertrouwen.

Conclusie: Een Krachtige Start van de Dag

In een wereld die soms chaotisch lijkt, kan het creëren van een doelgerichte ochtendroutine een baken van stabiliteit zijn. Als ouders hebben we de macht om onze ochtenden te transformeren tot een tijd van empowerment en positiviteit, die de toon zet voor een vervullende dag voor onszelf. Van het ontrafelen van de ritmes van onze kinderen tot het integreren van momenten van mindfulness, beweging en humor, is onze reis een avontuur van zelfontdekking en groei.

Onthoud dat zelfs in de meest uitdagende momenten een goed getimede grap of een gedeelde glimlach met je partner de reis niet alleen beheersbaar, maar ook plezierig kan maken. Dus, hier is een toast op vroege wekkers, muntworpbeslissingen en de prachtig onvolmaakte dans van het ouderschap. Mogen je ochtenden gevuld zijn met kracht, vreugde en de wetenschap dat je elke dag op jouw eigen unieke manier omarmt.


Example blog post
Example blog post
Example blog post