Van Verdoven naar Opladen: Transformeer je Dagelijkse Rituelen voor Meer Energie en Focus

In onze moderne wereld vol prikkels en afleidingen is het gemakkelijk om te vervallen in gewoonten die ons weliswaar tijdelijk afleiden van onze stress, maar ons niet echt opladen. Mark Tigchelaar, auteur van het boek "Focus Aan/Uit", wijst ons erop dat verdoven niet hetzelfde is als opladen. Met andere woorden, het passief consumeren van afleidingen helpt ons niet om onze energie te herstellen of onze focus te verbeteren. Dus, hoe kunnen we deze filosofie toepassen in ons dagelijks leven en onze gewoonten transformeren om echte oplading te ervaren? Laten we eens kijken. 

  1. Bewuste Ontspanning: In plaats van simpelweg te verdoven door eindeloos te scrollen op sociale media of tv te kijken, probeer bewust te ontspannen. Dit kan betekenen dat je mediteert, een rustige wandeling maakt in de natuur, of gewoon geniet van een kopje thee zonder afleidingen. Door bewust te ontspannen, geef je je geest de kans om echt tot rust te komen en je energie te herstellen. 
     
    Zelf merk ik dat ik mijzelf nog wel eens kan verdoven door series op Netflix te binge-watchen. Of als ik een drukke avond gehad heb ik in bed nog de behoefte voel even op mijn telefoon te scrollen om te “ontspannen”. Achteraf voel ik mijzelf dan helemaal niet ontspannen en lig ik juist langer wakker in bed.  

  2. Actieve Rust: Plan actief rustmomenten in je dagelijkse schema. Dit betekent niet alleen fysiek rusten, maar ook je geest rust gunnen. Zet je telefoon uit, vermijd werkgerelateerde gedachten en doe iets waar je van geniet, zoals lezen, tekenen of luisteren naar rustgevende muziek. Actieve rust helpt je om op te laden en geeft je een frisse kijk op de rest van je dag. 
     
    Mijn ochtenden start ik met meditatie en yogaoefeningen. Dit helpt mij om de dag ontspannen en met een frisse blik te beginnen. De wandelingen die ik dagelijks maar rond het middaguur helpen mij ook om daarna weer met frisse energie en focus mijn dag te vervolgen. In de avond ga ik rond 20.00u naar boven om te mediteren, mij klaar te maken voor de nacht en daarna in bed nog wat te lezen. Mijn avond rustmoment laat ik soms nog wel een lopen door toch nóg een aflevering van een serie te kijken. Achteraf heb ik daar dan eigenlijk altijd spijt van omdat het niet bijdraagt aan mijn welzijn.  

  3. Kwaliteit boven Kwantiteit: Als het gaat om vrije tijd, kies dan voor kwaliteit boven kwantiteit. In plaats van je vrije tijd te vullen met oppervlakkige activiteiten, investeer in relaties en ervaringen die je echt energie geven. Breng tijd door met vrienden en familie, deel momenten van oprechte verbinding en creëer herinneringen die je zullen voeden op moeilijke momenten. 
     
    Het lukt mij steeds vaker mijn telefoon weg te leggen tijdens deze momenten. Dit geeft mij meer rust maar op de mogelijkheid écht en dieper contact te maken met de personen met wie ik ben. Anders is mijn aandacht toch op twee plekken en ben ik niet volledig aanwezig in het hier en nu.  

  4. Buiten zijn: De natuur heeft een bijzonder helende kracht. Maak regelmatig tijd vrij om naar buiten te gaan en te genieten van de natuurlijke omgeving. Of het nu een wandeling in het park is, een fietstocht door het bos, of gewoon even zitten in je achtertuin, de frisse lucht en de natuurlijke omgeving zullen je helpen om op te laden en je geest te verfrissen. 
     
    Wandelen in de natuur geeft mij echt veel energie en zorgt voor ontspanning. Ik luister naar de geluiden om me heen, verwonder me over de dieren en planten die ik zie. Tijdens een wandeling luister ik nooit naar een podcast en laat ik mijn telefoon het liefst thuis. Zo laad ik het beste op.  

  5. Bewuste Keuzes: Word je bewust van je gewoonten en de impact die ze hebben op je energie en focus. Telkens wanneer je merkt dat je jezelf verdooft, stop en vraag jezelf af of dit je echt oplaadt. Zo niet, zoek dan naar alternatieven die je wel vernieuwen en versterken. 
     
    Bewustwording is de eerste stap. Zodra je bewust bent van je eigen patronen en wat het met je doet kan je deze veranderen. Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik gedachteloos en doelloos mijn telefoon pak en erop scroll. Voor mij is het echt een aandachtspunt deze vaker weg te leggen.   

Door de vijf bovenstaande principes toe te passen in je dagelijkse leven, kun je de transitie maken van verdoven naar opladen. Door bewust te kiezen voor activiteiten die je energie geven en je focus verbeteren, zul je merken dat je productiever bent, meer voldoening haalt uit je dagelijkse bezigheden en een dieper gevoel van welzijn ervaart. Dus, laten we samen streven naar een leven waarin we niet alleen onze dagen doorbrengen, maar ze ook écht beleven. 


Example blog post
Example blog post
Example blog post