Waarom Zitten het Nieuwe Staan Wordt en Hoe Je Actief Kunt Blijven Tijdens je Werkdag

In een wereld waarin ons werk steeds meer wordt gedomineerd door computerschermen en kantoorstoelen, lijkt het erop dat ons lichaam steeds meer in opstand komt. Rugpijn, knieklachten en schouderproblemen zijn geen uitzonderingen meer, maar eerder de norm. Zitten wordt niet voor niets het nieuwe roken genoemd. Laten we eens dieper ingaan op dit fenomeen en kijken hoe we onze gezondheid kunnen verbeteren, zelfs tijdens die lange uren achter ons bureau. 

De Zittende Revolutie 

In een recent onderzoek kwam naar voren dat een alarmerend aantal werknemers last heeft van lichamelijke klachten die gedeeltelijk of volledig gerelateerd zijn aan hun werk. Rugklachten voeren de lijst aan, gevolgd door knie- en schouderproblemen. Het lijkt erop dat ons lichaam steeds meer de prijs betaalt voor al die uren achter ons bureau. Daarnaast spenderen wij thuis onze tijd ook vaak zittend. Nederlanders worden niet voor niets “Europees kampioen zitten” genoemd.  

Tip 1: Sta op en Beweeg 

Het is tijd om op te staan tegen die zittende levensstijl! Sta regelmatig op tijdens je werkuren en maak een korte wandeling. Zelfs een paar minuten beweging per uur kan een groot verschil maken voor je lichamelijke gezondheid en algeheel welzijn. Het toepassen van de pomodoro-techniek kan je helpen dit ook daadwerkelijk te doen én is goed voor je focus. Je werkt 25 minuten aan een taak en hebt daarna 5 minuten pauze waarin je van je werkplek afkomt, even een korte wandeling maakt of wat rek- en strekoefeningen kunt doen. Dit doe je vier blokken achterelkaar, waarna je een langere pauze inlast. Heb je een zit-sta bureau? Gebruik deze dan ook dagelijks.  

De Gevolgen van Langdurig Zitten 

Langdurig zitten wordt geassocieerd met een scala aan gezondheidsproblemen, van obesitas en diabetes tot hart- en vaatziekten. Het lijkt erop dat ons lichaam simpelweg niet gemaakt is om uren achtereen stil te zitten. 

Tip 2: Maak Beweging Onderdeel van je Routine 

Probeer beweging te integreren in je dagelijkse routine, zelfs als je een zittende baan hebt. Neem de trap in plaats van de lift, loop naar een collega in plaats van een e-mail te sturen, maak wandeling tijdens je lunchpauze en zet geen koffiezetapparaat of waterkoker in je kantoor maar loop naar de keuken voor je drinken. Elke kleine verandering kan een positief effect hebben op je gezondheid. 

De Opkomst van Thuiswerken 

Met de opkomst van thuiswerken tijdens de pandemie, lijken de klachten alleen maar toe te nemen. Het ontbreken van een ergonomische werkplek thuis kan bijdragen aan deze problemen. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de inrichting van je thuiswerkplek om lichamelijke klachten te voorkomen. 

Tip 3: Richt je Thuiswerkplek Ergonomisch In 

Investeer in een goede bureaustoel, zorg voor een ergonomisch toetsenbord en muis, en zorg ervoor dat je computerscherm op ooghoogte staat. Dit kan helpen om spanning en pijn in je rug, nek en schouders te verminderen. 

Het is Tijd om Actie te Ondernemen 

Het is duidelijk dat langdurig zitten een negatieve invloed kan hebben op onze gezondheid en welzijn. Maar gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om actiever te blijven tijdens onze werkuren. Sta op, beweeg en laat je niet langer gijzelen door je bureau. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn! 


Example blog post
Example blog post
Example blog post